Utbrändhet— är ett begrepp som kan användas i nästan alla delar av livet. Det kan beskrivas som ett tillstånd av känslomässig, mental och ibland även fysisk utmattning, orsakad av långvarig stress.  

Utbrändhet bland anställda är ett genomgripande problem som påverkar både individer och organisationen. Det kan leda till både lägre produktivitet och minskat välmående hos de anställda. 

Problemet med utbrändhet är att det inte nödvändigtvis orsakas av för mycket arbete. Det kan i stället handla om att arbetsförhållandena inte är optimala(såsom förväntat övertidsarbete, orealistiska förväntningar och deadlines, brist på flexibilitet och bekräftelse med mera.)Företaget måste aktivt arbeta för att upprätthålla en hälsosam och produktiv arbetsmiljö. Här följer några strategier som kan hjälpa.  

Så här kan man förebygga utbrändhet bland anställda 

Ett "motgift" som företag kan integrera är ett generöst wellnessprogram som inkluderar olika dimensioner av hälsa. Fundera på om ert företag förebygger utbrändhet genom att göra följande. 

De bästa sätten att förebygga utbrändhet bland anställda: 

  • Erbjud ett förmånligt wellnessprogram 
  • Erbjud utbildnings- och utvecklingsmöjligheter 
  • Påminn de anställda om företagets kärnvärderingar
  • Prioritera att ge tillbaka 

Erbjud ett förmånligt wellnessprogram 

Ett wellnessprogram är ett måste när man vill stärka företagskulturen och det individuella engagemanget. Med tanke på hur mycket tid vi spenderar på jobbet under en livstid är det är klokt att uppmuntra både fysiskt och känslomässigt välmående hos era anställda.  

Implementera initiativ som främjar de anställdas välmående. Uppmuntra fysisk aktivitet, mindfulnessövningar och stresshanteringstekniker. Tillhandahåll resurser och utbildningar på temat att leva ett hälsosamt liv. 

Ta er tiden att kartlägga vilka som faktiskt finns på ert företag och vad vad dessa individer värderar. Det ökar sannolikheten för att ni på allvar implementerar ett wellnessprogram som möter era anställdas behov.  

Erbjud utbildnings- och utvecklingsmöjligheter 

Erbjud möjligheter för nytt lärande och utveckling. Genom att tillhandahålla olika utbildningar, program, mentorskap och gränsöverskridande projekt höjer era anställda sin kunskapsnivå samtidigt som de stärker sina färdigheter. Känslan av framåtrörelse och utveckling ökar tillfredsställelsen på jobbet och förebygger stagnation. 

Påminn de anställda om företagets kärnvärderingar 

När man drunknar i möten, deadlines och ändlösa arbetsuppgifter är det lätt att glömma bort det större perspektivet på arbetsplatsen. Påminn era anställda om visionen för och syftet med ert företag genom att regelbundet integrera era kärnvärderingar i kulturdrivna aktiviteter och er kommunikation. Det gör det tydligare hur de anställda bidrar till företagets övergripande mål.  

Prioritera att ge tillbaka 

Det kallas för “helper’s high”, den boost man upplever både fysiskt och mentalt när man volontärarbetar och ger till andra. Att väva in olika former av välgörenhetsaktiviteter i arbetsplatskulturen stärker både gemenskapen och moralen. Era anställda känner sig både mer sammanlänkande—och betydelsefulla—på jobbet. 

Att förebygga utbrändhet kräver proaktiva och pågående insatser. Utvärdera era anställdas hälsa regelbundet, be om feedback och gör nödvändiga justeringar inom wellnessprogrammet för att skapa en arbetsplats som tar hand om sina medarbetare på riktigt.   

ClassPass kan hjälpa er att skapa en arbetsplatskultur som förebygger utbrändhet. Kontakta oss för mer information.  

Sign up for email updates including: events, product updates, Benefit articles & more.