Om ett företag blir framgångsrikt beror till stor del på de anställdas engagemang och produktivitet. Ett av de bästa sätten att motivera medarbetare är ett erbjuda dem ett genomtänkt förmånsprogram.  

Den ultimata guiden för att skapa ett förmånsprogram 

På dagens konkurrenskraftiga arbetsmarknad kommer ett konkurrensbetonat förmånsprogram attrahera talangfulla nya medarbetare, motivera anställda att stanna kvar och öka det generella välmåendet bland medarbetarna. I det här blogginlägget presenterar vi en detaljerad plan för att skapa—eller justera—era löneförmåner.  

Vad är ett förmånsprogram?  

En löneförmån kan bäst beskrivas som en belöning, funktion eller handling som gynnar den anställde och bekostas av arbetsgivaren. Många associerar en löneförmån med semesterdagar eller en sjukförsäkring, men det finns en uppsjö olika förmånstyper, exempelvis gymmedlemskap, möjlighet att ta med sin hund till jobbet eller möjligheten att jobba hemifrån. 

Löneförmåner inkluderar: 

  • Mammaledighetsförmåner 
  • Pappaledighetsförmåner 
  • Familjeplanerings- och fertilitetsförmåner 
  • Hybrid- och distansförmåner
  • Pensionsförmåner
  • Träningsförmåner
  • Med mera

Varför är löneförmåner viktiga?  

Löneförmåner medverkar till en positiv arbetsplatskultur, ökar produktiviteten och visar att arbetsgivaren verkligen bryr sig om de anställda.  

Dagarna då man stämplade in kl 09 och stämplade ut kl 16 är förbi. Nu när arbetskraften till stor del består av Generation Z och Millennials förväntar sig många mer från sitt jobb än bara ett lönekuvert—bland annat förmåner i toppklass.  

Så här skapar du ett framgångsrikt förmånsprogram  

Nu när vi gått igenom det grundläggande kan vi titta på detaljerna kring hur man skapar ett förmånsprogram som både nuvarande och framtida medarbetare kommer att älska. 

Steg 1: Se till att era förmåner stämmer överens med företagets värderingar 

Välmående medarbetare är en grundförutsättning för ett positivt företagsklimat. Ett wellnessprogram bör därför utformas i linje med företagets existerande kultur, värderingar och syfte och även reflektera dem. Ha följande frågor i åtanke när ni funderar på era nuvarande eller framtida wellnessinitiativ: 

  • Hjälper förmånerna ni erbjuder, eller vill erbjuda, era anställda att uppfylla ert företags huvudsyfte? 
  • Manifesterar de ledningens visioner eller värderingar när det kommer till wellness?  
  • Känner de anställda till ledningens intresse för wellness och en stark företagskultur? 
  • Kommer era anställda att koppla ihop syftet med företagswellnessprogrammet med kärnan i er jobbkultur? 

Proffstips: Formulera en verksamhetsidé för era wellnessinitiativ och kommunicera dem tydligt till ert team. Dessa riktlinjer kommer att förklara syftet och målen med programmet, samt dess värderingar, för både ledningen och de anställda. 

Steg 2: Förstå era anställdas unika behov 

Ett förmånsprograms fokus och syfte bör inte gagna enbart en del av medarbetarna; alla anställda bör ha nytta av det. Att vara så pass inkluderande kan kännas som en utmaning, men det finns många sätt för er organisation att erbjuda wellnessförmåner som möter alla behov. 

Börja med att ta hänsyn till demografin på arbetsplatsen. Era anställda består av människor av olika kön, generationer och kulturer—alla med olika personliga och professionella utmaningar och förväntningar. Vad Millennial-kvinnan på sjätte våningen önskar från en wellnessförmån är förmodligen inte vad boomer-mannen på andra våningen vill ha. Det finns naturligtvis flera program som är applicerbara oavsett ålder, livsfas eller bakgrund, men insikt i demografin gör det definitivt lättare att förutspå de relevanta hälsorelaterade problemområdena. När ni vet vilka ni har omkring er och vad dessa personer värderar mest kan ni investera i det som ger bäst resultat. 

Näst på tur, kommunicera direkt med era anställda. Ta er tid att förstå de olika demografiska aspekterna av er organisation och be de olika grupperna specificera sina önskemål och beskriva sina behov och problem direkt.  

Till sist, prioritera att regelbundet undersökning hur era anställda (även eventuella nyanställda) upplevelser programmen som ni erbjuder samt vad de skulle vilja ha mer respektive mindre av. Se till att ni kan mäta deltagandet korrekt när ni ber om feedback, så att ni får en uppfattning om åsikterna eventuellt skulle kunna leda till faktiskt engagemang.  

Steg 3: Välj den rätta blandningen av förmåner 

Det finns en uppsjö olika löneförmåner. De bästa är skräddarsydda för företag och erbjuder såväl valfrihet som flexibilitet. Detta inkluderar, men är inte begränsat till:  

  • Sjukförsäkring: Sjukvård, tandvård och syn/ögonvård som hjälper era anställda och deras familjer att få rätt vård och täcka deras kostnader 
  • Betald ledighet: Betald semester, ledighet vid högtider, sjukfrånvaro och övrig ledighet, för att era anställda ska få vila och avkoppling samt kunna ta hand om privata angelägenheter 
  • Flexibelt upplägg: Distansarbete, flextid och kortare arbetsveckor för att öka era anställdas chanser att få en bättre livsbalans 
  • Professionell utveckling: Kurser, workshops och andra utbildningsmöjligheter som utvecklar era anställdas färdigheter så att de kommer framåt i karriären 
  • Bekräftelse och belöning: Program som bekräftar och belönar framstående prestationer bland de anställda 
  • Coachning för mental hälsa: Resurser och tjänster som fokuserar på mental hälsa, inklusive rådgivning och stresshanteringsprogram 
  • Wellnessprogram: Initiativ som gynnar de anställdas välmående, såsom exempelvis ett gymkort, träningspass eller hälsoscreeningtjänster 

Att bestämma vilka förmåner som just ni bör erbjuda era anställda kräver noggrann övervägning och förståelse för vilka behov som finns, vad industristandarden är, kunskap om budgetbegränsningar och om vad lagen säger. 

Steg 4: Kommunicera ert förmånsprogram 

Ert förmånsprogram blir bara så bra som den beskrivs för era anställda. När ni implementerar nya förmåner, gör kommunikationen kring det är en topprioritet - både inledningsvis och därefter.  

Börja med kontinuerliga uppdateringar och bistå med källor till information genom ett regelbundet nyhetsbrev. Om ert företag redan har ett nyhetsbrev, toppen! Integrera en ny del som kommunicerar kring ert wellnessprogram, rikta strålkastarljuset mot olika delar av det eller förmedla upplevelser som era anställda haft. Om du inte har ett nyhetsbrev redan, använd detta nya wellnessprogram som den perfekta möjligheten att komma igång med ett.  

Proffstips: Använd ett känslofyllt språk i er kommunikation och integrera personliga berättelser från era anställda som har haft positiva upplevelser av programmet. 

Fortsätt att synas och höras inför era anställda med hjälp av de medier som de själva använder och förstår sig på. Från fysiska flygblad på kontoret och kampanjer i sociala medier till fråga-webbinarier och evenemang på plats. Hitta den rätta blandningen av kommunikationsvägar för att öka medvetenheten och kunskapen kring ert förmånsprogram. 

Ert förmånsprogram är ett kraftfullt sätt att investera i era anställda och främja en kultur av välmående. Om ni agerar i linje med era värderingar och står i nära kontakt med era medarbetare så kommer era förmåner att stötta ert team i många år framöver.  

Sign up for email updates including: events, product updates, Benefit articles & more.