Burn-out. Een verschijnsel dat van toepassing kan zijn op bijna alles in ons leven. De beste omschrijving is een staat van emotionele, mentale en soms fysieke uitputting, veroorzaakt door langdurige en herhalende stress.  

Burn-out van werknemers in het bijzonder is een alomtegenwoordig probleem dat zowel de individu als de organisatie treft. Het kan leiden tot verminderde productiviteit en een afname in het algehele welzijn van de medewerkers. 

Het probleem met burn-out van werknemers is dat het niet per se veroorzaakt hoeft te worden door te veel werken. In plaats daarvan komt het vaak door niet geheel ideale werkomstandigheden (d.w.z. een overwerkcultuur, niet realistische verwachtingen en tijdlijnen, gebrek aan flexibiliteit of erkenning, enz.). Daarom moeten bedrijven een proactieve rol aannemen om een gezonde en productieve werkomgeving te bieden. Hier volgen een paar strategieën die kunnen helpen.  

Zo voorkom je burn-out bij je werknemers 

Een belangrijk middel dat bedrijven tegen burn-out kunnen inzetten is een uitgebreid wellnessprogramma dat zich richt op alle vlakken van gezondheid. Strijd jouw bedrijf op dit moment tegen burn-out van werknemers op een van deze manieren? 

Dit zijn de beste manieren om burn-out van werknemers te voorkomen: 

  • Bied een voordelig wellnessprogramma aan
  • Bied trainings- en ontwikkelingsmogelijkheden aan 
  • Herinner werknemers aan de bestaansreden van het bedrijf
  • Stel 'teruggeven' voorop 

Bied een voordelig wellnessprogramma aan 

Wellnessprogramma's zijn een must als je de bedrijfscultuur en individuele betrokkenheid wilt versterken. Als je nadenkt over de hoeveelheid tijd die iemand in zijn of haar leven op het werk doorbrengt, is het alleen maar logisch dat je het lichamelijke en geestelijke welzijn van je werknemers wil bevorderen.  

Neem initiatieven die het welzijn van werknemers ondersteunen. Stimuleer lichamelijke activiteit, mindfulness oefeningen en technieken om met stress om te gaan . Bied hulpbronnen en scholing aan om een gezonde levensstijl te bevorderen. 

Neem de tijd om op een rijtje te zetten wie de mensen in je bedrijf zijn en waar zij waarde aan hechten. Als je dit doet, ben je waarschijnlijk beter in staat een wellnessprogramma samen te stellen dat echt aanslaat bij je werknemers.  

Bied trainings- en ontwikkelingsmogelijkheden aan 

Bied mogelijkheden voor competentieontwikkeling en groei. Als je trainingsprogramma's, mentorschap of multidisciplinaire projecten aanbiedt, kunnen werknemers hun kennis uitbreiden en hun vaardigheden verbeteren. Een gevoel van vooruitgang en ontwikkeling vergroot werkplezier en voorkomt stilstand. 

Herinner werknemers aan de bestaansreden van het bedrijf 

Als je wordt overladen met vergaderingen, deadlines en een eindeloze workload, kun je makkelijk het grotere waarom van het werk uit het oog verliezen. Herinner je werknemers aan de visie en missie van je bedrijf door regelmatig je merkwaarden te verwerken in cultuurgerichte activiteiten en berichtgeving. Hierdoor benadruk je het verband tussen de bijdrage van je medewerkers en de doelstellingen van het grotere plaatje.  

Stel 'teruggeven' voorop 

Ooit gehoord van de 'helper's high'? Dit betekent dat helpen gelukkig maakt en dat vrijwilligerswerk en iets voor anderen doen leidt tot een boost voor zowel lichamelijke als geestelijke gezondheid. Als je liefdadigheidsactiviteiten onderdeel maakt je bedrijfscultuur, dan bevordert dat een hogere moraal en kameraadschap. Daardoor voelen werknemers zich meer verbonden en bekrachtigd op het werk. 

Het voorkomen van een burn-out vergt een proactieve houding en voortdurende inspanningen. Evalueer regelmatig het welzijn van je werknemers, vraag om terugkoppeling en pas het wellnessprogramma indien nodig aan om de meest ondersteunende werkomgeving mogelijk te maken.   

ClassPass kan je helpen om een bedrijfscultuur te creëren die burn-out van werknemers voorkomt. Neem contact met ons om voor meer informatie.  

Sign up for email updates including: events, product updates, Benefit articles & more.