Het succes van een bedrijf is direct afhankelijk van de toewijding en productiviteit van haar werknemers. Eén van de belangrijkste factoren die bijdragen aan betrokken en gemotiveerd personeel is een uitgebreid en doordacht bedrijfswellnessprogramma voor medewerkers.
De ultieme gids voor het samenstellen van een voordelenprogramma
In de huidige competitieve arbeidsmarkt kun je met een concurrerend bedrijfswellnessprogramma toptalent aantrekken, je personeelsbehoud verbeteren en het algehele welzijn van je team verhogen. Deze blog biedt je een stapsgewijs plan voor het samenstellen—of vernieuwen—van je bedrijfswellnessprogramma.
Wat is een voordelenprogramma voor werknemers?
De beste definitie van werknemersvoordelen is elk extraatje, elke beloning of actie die een bedrijf aan haar werknemers biedt. Hoewel veel mensen werknemersvoordelen associëren met betaald verlof of ziektekostenverzekering, zijn er verschillende andere extra's zoals sportschoolabonnementen, een hondvriendelijk beleid op kantoor of een vergoeding voor thuiswerken.
Werknemersvoordelen omvatten:
- Zwangerschapsverlof
- Vaderschapsverlof
- Voordelen voor gezinsplanning en vruchtbaarheid
- Voordelen voor hybride en thuiswerken
- 401.000 voordelen
- Fitnessvoordelen
- En meer
Waarom zijn werknemersvoordelen belangrijk?
Werknemersvoordelen dragen bij aan het creëren van een positieve bedrijfscultuur en verhogen de productiviteit. Ze laten ook zien dat het bedrijf haar werknemers echt belangrijk vindt.
Dagen van 9 uur inklokken, 17 uur uitklokken zijn verleden tijd. De werkcultuur verandert nu het personeelsbestaand steeds meer bestaat uit Gen Z en Millennials. Veel van hen verwachten niet alleen dat hun baan een salarisstrookje opbrengt—ze willen ook eersteklas voordelen.
Zo stel je een succesvol voordelenprogramma samen
Nu we de basisonderdelen hebben besproken, kunnen we specifieker ingaan op het samenstellen van een voordelenprogramma waar zowel de huidige als toekomstige werknemers blij van worden.
Stap 1: Laat de voordelen overeenstemmen met de waarden van je bedrijf
Welzijn van de medewerkers is de bouwsteen voor een positieve bedrijfscultuur. Daarom moeten bedrijfswellnessprogramma's overeenstemmen met de bestaande cultuur, het ethos en de missie van je bedrijf en deze stimuleren. Houd de volgende vragen in gedachten als je nadenkt over je huidige of voorgestelde initiatieven voor bedrijfswellness:
- Kunnen medewerkers met de bedrijfsvoordelen die je biedt, of wilt gaan bieden, de belangrijkste missie van het bedrijf waarmaken?
- Maken ze de visie of waarden van het uitvoerend management zichtbaar op het gebied van wellness?
- Zijn werknemers zich bewust van het belang dat het management heeft bij wellness en een sterke bedrijfscultuur?
- Kunnen je werknemers het doel van het bedrijfswellnessprogramma koppelen aan het ethos van de bedrijfscultuur?
Tip: Creëer een specifiek missiestatement voor je wellnessinitiatieven dat wordt gecommuniceerd en begrepen door je team. Dit zal dienen als leidraad dat het oogmerk, de doelstellingen en de waarden van het programma uitlegt voor zowel het management als de werknemers.
Stap 2: Begrijp de unieke behoeften van elke werknemer
De focus en missie van een bedrijfswellnessprogramma mogen niet alleen voor een deel van het personeelsbestand gelden; het moet elke medewerker voordeel opleveren. Het kan lastig lijken om dit niveau van inclusiviteit te bereiken, maar er zijn verschillende manieren om ervoor te zorgen dat je organisatie bedrijfswellnessvoordelen biedt die aan alle behoeften voldoet.
Om te beginnen moet je kijken naar de demografie van je werknemers. Je personeelsbestand bestaat uit verschillende genders, meerdere generaties en verschillende culturen. En allemaal hebben ze andere persoonlijke en professionele verwachtingen en overtuigingen. Eenvoudig gezegd, wat de millennial vrouw op de zesde verdieping wenst aan wellnessaanbod is waarschijnlijk anders dan wat de mannelijke babyboomer op de tweede verdieping zoekt. Er zijn genoeg programma's die van toepassing zijn op alle leeftijden, levensfasen en achtergronden, maar als je je bewust bent van de demografie, krijg je inzicht in welke gezondheidsgerelateerde zorgen elke groep heeft en wat hun prioriteiten zijn. Weten wie je mensen zijn en waar ze het meeste waarde aan hechten, zorgt er automatisch voor dat je gaat investeren in het aanbieden van de beste voordelen.
Praat vervolgens rechtstreeks met je personeel. Neem de tijd om de verschillende doelgroepen van je organisatie te begrijpen en stel direct vragen aan die groepen voor een nauwkeuriger beeld van hun wensen, behoeften en zorgen.
Maak er een prioriteit van om regelmatig een poll te houden. Niet alleen onder je medewerkers, maar ook onder toekomstige werknemers, over hun ervaring met de programma's die je aanbiedt en wat ze graag minder of meer zouden willen zien. Als je om terugkoppeling vraagt, zorg er dan voor dat er statistieken klaarstaan die deelname meten, zodat je kunt begrijpen of meningen tot daadwerkelijke betrokkenheid leiden.
Stap 3: Kies de juiste mix van voordelen
Hoewel er een variatie is aan opties voor werknemersvoordelen, zijn de beste op maat gemaakt voor je bedrijf en bieden deze zowel keuze als flexibiliteit. Dit omvat, maar is niet beperkt tot:
- Ziektekostenverzekering: Ziektekosten-, tandheelkundige en oogheelkundige verzekeringen waarmee werknemers en hun gezin gezondheidszorg kunnen krijgen en medische kosten kunnen dekken
- Betaald verlof: Betaalde vakantiedagen, feestdagen, ziekteverzuim en persoonlijke dagen waarmee werknemers tot rust kunnen komen, kunnen ontspannen en persoonlijke zaken kunnen regelen
- Flexibele arbeidsregelingen: Opties voor thuiswerken, flexibele uren of kortere werkweken, waarmee werknemers een betere balans tussen werk en privé kunnen creëren
- Professionele ontwikkeling: Trainingsprogramma's, workshops en scholingsmogelijkheden waarmee werknemers hun vaardigheden kunnen verbeteren en kunnen groeien in hun carrière
- Erkenning van werknemers en beloningen: Programma's waarmee bijzondere werknemersprestaties worden erkend en beloond
- Ondersteuning van geestelijke gezondheid: Hulpbronnen en diensten die zich richten op geestelijke gezondheid, zoals therapie en programma's om met stress om te gaan
- Wellnessprogramma's: Initiatieven die het welzijn van de werknemer stimuleren, zoals sportschoolabonnementen, fitnesslessen of gezondheidsonderzoeken
Beslissen welke voordelen je je werknemers gaat aanbieden vergt zorgvuldige afweging en begrip van hun behoeften en wat de industrienormen, begrotingslimieten en wettelijke verplichtingen zijn.
Stap 4: Communiceer je voordelenprogramma
Je bedrijfswellnessprogramma kan alleen goed worden als je medewerkers ervan op de hoogte zijn. Op het moment dat je nieuwe opties gaat aanbieden, zorg er dan voor dat de communicatie ervan hoge prioriteit krijgt in zowel de startfase als tijdens het lopende proces.
Om te beginnen moet je voortdurende updates en bronnen van informatie bieden via een consistente nieuwsbrief. Als je bedrijf al een nieuwsbrief heeft, dan is dat super! Gebruik die aandacht om een nieuw gedeelte te integreren dat vertelt over je bedrijfswellnessprogramma en verschillende aspecten ervan in de schijnwerper zet of de ervaring van teamleden bedrijfsbreed deelt. Als je op dit moment geen bedrijfsnieuwsbrief hebt, gebruik dan dit nieuwe bedrijfswellnessprogramma als de perfecte kans om er een op te tuigen.
Tip: Gebruik emotionele taal voor je communicatie en integreer persoonlijke verhalen van medewerkers die een succeservaring hadden met het programma.
Blijf het je medewerkers aanbieden via de communicatiemiddelen die ze het meest gebruiken en begrijpen. Van fysieke flyers op kantoor en social media-campagnes tot Q&A-webinars en evenementen ter plaatse; vind de juiste mix van middelen om te communiceren en het bewustzijn over je bedrijfswellnessprogramma te vergroten.
Het voordelenprogramma voor je werknemers is een krachtige manier om te investeren in je personeel en om een bloeiende wellnesscultuur aan te moedigen. Als je afgestemd blijft met je waarden en in verbinding blijft met je werknemers, zullen de voordelen die je aanbiedt je team nog zeker in lengte van jaren ondersteunen.