En virksomheds succes påvirkes direkte af medarbejdernes dedikation og produktivitet. En af de vigtigste faktorer, der bidrager til en engageret og motiveret arbejdsstyrke, er et omfattende og gennemtænkt personalegode-program.  

Den ultimative guide til at sammensætte et program med personalegoder 

I dagens konkurrenceprægede jobmarked vil et konkurrencedygtigt tilbud af personalegode hjælpe med at tiltrække toptalent, gøre det nemmere at fastholde medarbejdere og øge den generelle trivsel blandt dine medarbejdere. I dette blogindlæg giver vi en trin-for-trin-guide til, hvordan du sammensætter—eller fornyer—dine personalegoder.  

Hvad er et personalegode?  

Et personalegode kan bedst beskrives som frynsegoder, belønninger eller handlinger, som en virksomhed tilbyder sine ansatte. Mens mange forbinder personalegoder med betalt fri eller sygeforsikring, er der mange andre personalegoder, såsom medlemskab af fitnesscenter, en hundevenlig politik eller muligheden for at arbejde hjemme. 

Personalegoder omfatter: 

  • Barselsorlov (for mødre) 
  • Barselsorlov (for fædre) 
  • Familieplanlægning og fertilitetsydelser 
  • Hybrid- og fjernarbejde
  • Pensionsopsparing
  • Fitnessgoder
  • Og mere

Hvorfor er personalegoder så vigtige?  

Personalegoder kan hjælpe til at skabe en positiv arbejdskultur og øge produktiviteten. De viser også, at virksomheden virkelig vil medarbejderne det bedste.  

Engang stemplede man ind kl. 9 og ud kl. 17. Arbejdskulturen er dog så småt ved at ændre sig i takt med, at Gen Z og Millennials tager over på arbejdsmarkedet. Mange forventer nu mere af deres arbejdsgiver end blot en lønseddel—og det omfatter exceptionelle personalegoder.  

Sådan sammensætter du et vellykket personalegode-program  

Nu, hvor vi har dækket det mest grundlæggende, er det tid til at dykke ned i specifikke trin til at sammensætte et personalegode-program, som både nuværende og kommende medarbejdere vil elske. 

Trin 1: Tilpas personalegoderne til virksomhedens værdier 

Medarbejdernes trivsel er helt afgørende for en positiv virksomhedskultur. Netop derfor bør wellnessprogrammer tilpasses til og fremme arbejdspladsens eksisterende kultur, værdier og mission. Tænk over følgende spørgsmål, når du vurderer nuværende eller potentielle wellnessinitiativer: 

  • Hjælper de personalegoder, som du tilbyder – eller ønsker at tilbyde – medarbejderne med at opnå virksomhedens overordnede mål? 
  • Repræsenterer de ledelsens vision og værdier inden for wellness?  
  • Er medarbejderne opmærksomme på ledelsens interesse i wellness og en stærk virksomhedskultur? 
  • Vil medarbejderne forbinde formålet med wellnessprogrammet med virksomhedens kultur og overordnede værdier? 

Pro-tip:: Lav specifikke mål for hvert af dine wellnessinitiativer, som vil blive kommunikeret til teamet og fungere som grundprincipper, der beskriver formål og værdier for programmet – både for ledelsen og de ansatte. 

Trin 2: Forstå medarbejdernes unikke behov 

Personalegodernes fokus og formålbør komme alle de ansatte til gode; ikke kun en andel af dem. Det kan virke som en kompleks opgave at få inkluderet alle. Der er dog flere måder at sikre, at din organisation kan tilbyde wellness-personalegoder, der imødekommer alle behov. 

Dan dig først et overblik over demografien på arbejdspladsen. Din arbejdsstyrke består måske af forskellige køn, flere generationer og forskellige kulturer—og de skal hver især håndtere forskellige forventninger og stressfaktorer, både personligt og professionelt. Lidt forenklet, så forventer den kvindelige millennial på sjette etage nogle andre wellness-tilbud end den mandlige babyboomer på anden etage. Der er masser af personalegoder, der egner sig til alle, uanset alder, livsstadie og baggrund, men at have kendskab til demografien giver dig stor indsigt i, hvilke sundhedsmæssige bekymringer, de måtte have, og hvad deres prioriteter er. Når du kender medarbejderne godt og ved, hvad de sætter pris på, har du et godt udgangspunkt for at investere i og tilbyde dem personalegoder, som de vil sætte pris på. 

Dernæst skal du tale med din arbejdsstyrke. Tag dig tid til at forstå de forskellige demografier inden for din organisation, og spørg direkte i disse grupper for at få et bedre billede af deres ønsker, behov og bekymringer.  

Til sidst skal du gøre det til en prioritet jævnligt at spørge dine medarbejdere, såvel som kommende ansatte, om deres erfaring med de tilbudte programmer, og hvad de gerne vil se mere eller mindre af. Når du beder om feedback skal du sørge for, at der er målinger på plads til at måle deltagelsen. Det gør det muligt at forstå, om disse tilbagemeldinger fører til reelt engagement.  

Trin 3: Vælg de rigtige personalegoder 

Der er mange forskellige muligheder, når det kommer til personalegoder. De bedste er dog dem, der er tilpasset din virksomhed og tilbyder fleksibilitet og valgmuligheder. Det kan f.eks. være:  

  • Sundhedsforsikring: Forsikring, der dækker udgifterne til sundhedsydelser som bl.a. læge, tandlæge og optiker for de ansatte og deres familier 
  • Betalt fri: Betalte feriedage, ferier, sygefravær og personlige dage, der giver de ansatte tid til at hvile, slappe af og tage sig af personlige anliggender 
  • Fleksible arbejdsforhold: Mulighed for hjemmearbejde, flekstid eller kortere arbejdsuger, hvilket giver medarbejderne en bedre balance mellem arbejde og fritid 
  • Faglig udvikling: Undervisning, workshops og faglige udviklingsmuligheder, som giver mulighed for kompetenceudvikling og fremgang i karrieren 
  • Anerkendelse og belønning: Tiltag, der anerkender og belønner ekstraordinære præstationer og resultater 
  • Støtte til mental sundhed: Ressourcer og ydelser med fokus på mental sundhed, deriblandt terapi og stresshåndtering 
  • Wellnessprogrammer: Initiativer, der fremmer medarbejdernes trivsel, såsom medlemskab til fitnesscenter, holdtræning og sundhedstjek 

At vælge de rigtige goder til lige netop dine medarbejdere kræver nøje overvejelser og indsigt i deres behov såvel som industristandarder, budgethensyn og juridiske krav. 

Trin 4: Fortæl de ansatte om personalegoderne 

Personalegoderne gør kun en positiv forskel, hvis medarbejderne ved, at de findes. Sørg for at gøre opmærksom på det, når virksomheden tilbyder nye goder – både indledningsvist og undervejs.  

Send løbende opdateringer og informationskilder med et fast nyhedsbrev. Super, hvis din virksomhed allerede udsender en nyhedsmail! Benyt dig af muligheden for at integrere en ny sektion, der handler om wellnessprogrammet og sætter fokus på forskellige aspekter af det eller fremhæver erfaringer med det blandt ansatte på tværs af virksomheden. Hvis virksomheden ikke har en nyhedsmail, kan dette være en oplagt mulighed for at komme i gang med et.  

Top-tip: Brug et engagerende og personligt sprog i din kommunikation og integrer personlige erfaringer fra ansatte, der har haft succes med programmet. 

Bliv ved med at kommunikere til dine ansatte via de kanaler, de med størst sandsynlighed bruger og forstår. Det kan være alt fra fysiske flyers på kontoret til kampagner på de sociale medier, Q&A-webinarer og onsite-events. Find ud af, hvilke kommunikationskanaler, der bedst får det gode budskab ud til de ansatte. 

Dit personalegode-program er en effektiv investering i dine ansatte, og det er med til at fremme en blomstrende og sund virksomhedskultur. Hvis virksomheden er tro mod sine værdier og medarbejderne, vil personalegoderne uden tvivl gøre en positiv forskel for de ansatte og deres trivsel – både på kort og lang sigt.  

Sign up for email updates including: events, product updates, Benefit articles & more.