Utbrenthet – er et begrep som kan dukke opp i mange sammenhenger i livet. Det kan beskrives som en tilstand av emosjonell, mental og noen ganger fysisk utmattelse, som følge av kontinuerlig og langvarig stress.  

Spesielt utbrenthet blant arbeidstakere er et utbredt problem som påvirker både enkeltindivider og organisasjoner. Det kan føre til redusert produktivitet og generelt lavere tilfredshet for den som opplever det. 

Problemet med utbrenthet hos arbeidstakere er at det ikke nødvendigvis skyldes for stor arbeidsmengde. Det kan også forårsakes av uheldige faktorer i arbeidsmiljøet (f.eks. høyt prestasjonspress, urealistiske forventninger og tidsfrister, mangel på fleksibilitet eller anerkjennelse, og så videre). Følgelig er det nødvendig for arbeidsgivere å ta en proaktiv rolle for å skape og opprettholde et godt og produktivt arbeidsmiljø. Her er noen strategier som kan hjelpe med dette.  

Tiltak mot utbrenthet 

Et omfattende program for trening og velvære som adresserer alle aspekter ved helse, kan være et effektivt grep mot utbrenthet. Vurder om bedriften kan gjøre mer for å bekjempe utbrenthet på noen av måtene som er nevnt nedenfor.  

Gode tiltak mot utbrenthet blant de ansatte: 

  • Tilby et program for trening og velvære som et ansattgode
  • Tilrettelegg for faglig og personlig utvikling 
  • Minn de ansatte på hva bedriften står for
  • Prioriter å gi tilbake 

Tilby et program for trening og velvære som et ansattgode 

Programmer for trening og velvære er viktige for å styrke bedriftskulturen og det individuelle engasjementet. Tatt i betraktning hvor mye av livet som tilbringes på jobb, gir det stor mening å legge til rette for og ivareta de ansattes fysiske og mentale helse.  

Implementer initiativer for å ivareta de ansattes helse. Legg til rette for fysisk aktivitet, mindfulness og teknikker for å håndtere stress. Tilby ressurser og kurs om helse og livsstil. 

Ta deg tid til å bli godt kjent med hvem som jobber i bedriften din og hva de er opptatt av. Når du gjør det får du et bedre utgangspunkt for å lage et program for trening og velvære som de ansatte virkelig setter pris på.  

Tilrettelegg for faglig og personlig utvikling 

Prioriter muligheter for faglig og personlig utvikling. Opplæringsprogrammer, mentorordninger eller prosjekter på tvers av avdelinger kan hjelpe de ansatte å utvide sine kunnskaper og ferdigheter. Det gir mulighet for personlig framgang og utvikling, og kan bidra til å øke tilfredsheten på jobb og hindre følelsen av stagnasjon. 

Minn de ansatte på hva bedriften står for 

Når man er overveldet av møter, tidsfrister og en uendelig lang liste med arbeidsoppgaver, er det lett å miste arbeidets overordnede mål av syne. Minn de ansatte på virksomhetens visjon og misjon ved jevnlig å integrere dens kjerneverdier i aktiviteter og kommunikasjon knyttet til bedriftskultur. Det vil gjøre sammenhengen mellom de ansattes arbeid og det overordnede målet tydeligere.  

Prioriter å gi tilbake 

Det å hjelpe andre, for eksempel gjennom frivillig arbeid eller ved å gi, kan gjøre godt både for vår fysiske og mentale helse. Å inkorporere veldedighetsrelaterte aktiviteter i bedriftskulturen bidrar til å øke moralen og samholdet, noe som igjen fører til at de ansatte føler større tilhørighet og selvtillit på arbeidsplassen. 

Å forebygge utbrenthet krever en proaktiv og kontinuerlig innsats. Undersøk jevnlig hvordan de ansatte har det, be om tilbakemeldinger og tilpass trivselstiltakene for å skape et arbeidsmiljø som støtter de ansatte så godt som mulig.   

ClassPass kan hjelpe deg å bygge en bedriftskultur som forebygger utbrenthet. Kontakt oss for mer informasjon.  

Sign up for email updates including: events, product updates, Benefit articles & more.